Reactie plaatsen 
 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sporen van Friezen in Twente
05-08-2018, 04:12 PM
Bericht: #1
Sporen van Friezen in Twente
Sporen van Friezen in Twente

Overdinkel was tot 1890 een heel rustige boerengemeenschap totdat aan de andere kant van de grens in Gronau textielfabrieken werden gebouwd. Door pastoor Roberink, die in Losser was geboren, werden de mensen in Friesland, en de kop van Overijssel er op attent gemaakt, dat er in Twente veel werk was. Hij was pastoor in Steenwijkerwold, en daar heerste veel armoede onder de mensen. Ook kwamen zeer velen uit Friesland en Drenthe om hier hun geluk te beproeven.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Overdinkel

http://www.livio.nl/overige-diensten/ind...cle&id=700

De textielindustrie werd in de eerste decennia van haar bestaan gedragen door de nijverheid van individuele boerengezinnen (huisnijverheid). De arbeid werd georganiseerd door de ondernemers die woonden in de steden (Almelo, Oldenzaal, en Enschede). Later werden zij de fabrikanten, die met behulp van de stoommachine het werk concentreerden in de steden. Ondanks de verschuiving van arbeid bleven de fabrikanten een grote betrokkenheid houden met het leven op het platteland. Niet alleen belegden zij in landgoederen maar zij stimuleerden ook vernieuwing van de veestapel, de aanpak van de waterhuishouding en de opzet van aankoop-, afzet- en financieringscoöperaties. Bovendien waren zij de mede oprichters van de Nederlandse Heidemaatschappij en fungeerden zij als opdrachtgevers voor de ontginning van de woeste gronden (Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, 1995) werd versterkt.
Zoals gezegd verliep de opkomst van de Twentse steden min of meer parallel aan de opkomst van de textielindustrie (van handmatig naar machinaal) en de veranderingen in het boerenbedrijf (betere bemesting), welke tot gevolg hadden dat enerzijds minder arbeidskrachten nodig waren en anderzijds de productie ging stijgen. Na 1860 kwam het zwaartepunt van de textielproductie in de steden te liggen. Vooral aan de rand van Almelo, Hengelo, Oldenzaal, Borne en Enschede verschenen veel fabrieken. De groeiende werkgelegenheid in de industrie werkte als een magneet op de bevolking uit de omgeving (zie tabel 3.1). In de periode na 1940 trok de alsmaar verder uitdijende textielindustrie steeds meer werkkrachten aan, met name uit de veengebieden van Drenthe, Zuidwest-Friesland, Noordwest-Overijssel en Oost-Groningen. Eén van de motieven hiervoor waren de relatief hogere lonen in de textielindustrie. Deze arbeidsmigratie bracht een spectaculaire verstedelijking in Twente teweeg. Dit vergde planmatige stadsontwikkeling.

http://www.oocities.org/twentschgenootsc...twente.htm

Het Twentse dorp Vriezenveen wiens naam al verwijst naar de Friese origine van het dorp, ook het Vriezenveense dialect verschild sterk met de rest van Twente:

http://www.oudvriezenveen.nl/hmv/dgdialect.html

http://www.plaatsengids.nl/vriezenveen
http://overijssel1880-1930.blogspot.nl/2...5_412.html
http://www.dbnl.org/tekst/vrie011nede01_...1_0006.php

We hebben uiteraard ook deze:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Friezenberg
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht Return to top
Reactie plaatsen 


Ga naar locatie:


Contact opnemen | Freebb.be | Naar boven | Naar inhoud | Archiefmodus | RSS-syndicatie